Детски дневници


„Държавата, вместо да ми помогне, ме вкара в затвора“.

Анелия* е на 17 години. Предстои ѝ преместване от поправителния дом в Сливен в женския затвор. Има няколко дела за кражби; осъдена е на 6 години лишаване от свобода, от които към момента е излежала две. Заловена е вкъщи. Полицаите идват през нощта, докато спи, и я отвеждат. Закарват я в гора и я събличат гола. След това я бият с пръчки, които чупят от дърветата наоколо. Карат я да признае за кражби, които не е извършила. Признава, за да спрат да я бият. Служебния си адвокат вижда за първи и последен път на самото дело.

Анелия разказва, че майка ѝ я е карала да краде и после е продавала откраднатите вещи. Не издава майка си, за да я предпази. Баща ѝ редовно ги е пребивал. „Държавата, вместо да ми помогне, ме вкара в затвора”, казва Анелия.
Оплаква се от медицинската грижа в дома. Споделя, че задържаните сами си покриват разходите за лекарства, а тя няма никакви средства. Казва, че вече два зъба са ѝ махнати от зъболекаря в затвора, без да са лекувани.

Само баща й я е посещавал два пъти за 2 години – веднъж да моли да освободят момичето за малко, за да види болната си майка, и отново – за да донесе смъртния акт на майка ѝ.

* Всички истории са истински, но имената на децата са променени.

Научете повече

Кликнете на нашите инфографики долу и научете повече за системата за детско правосадие.

Detstvo-bez-reshetki-infographic_All_Institutions Detstvo-bez-reshetki-infographic_DVNMN
Detstvo-bez-reshetki-infographic_Internati Detstvo-bez-reshetki-infographic_Popravitelen-Dom

От 1958 г. до днес в България действа Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Той урежда мерките, налагани на децата, извършили „действия, противоречащи на морала“. Коя е най-тежката налагана мярка и какво всъщност законът счита за „противообществена проява“? Как се прилага законът към действителността на 21-ви век? Как всъщност едно дете стига до възпитателно дело и какво се случва с него в интерната? Помага ли престоят в интернатите на децата да се интегрират в обществото и какво се случва с тях, след като напуснат? Отговорът ще намерите във видеата от поредицата „Между закрилата и наказанието“.

EU flag С финансовата подкрепа на Генерална дирекция „Правосъдие“ и обща програма „Основни права и правосъдие“ на Европейската комисия.

Сподели тази страница с приятели и познати