Кампания „Обувката“

Й. Николова: Обувките могат да бъдат мотивация за ходене на училище

admun Новини

Липсата на обувки е пречка за около 60 деца от началното училище в град Септември да посещават редовно училище през зимата – всеки път, когато се развали или застуди времето, учениците липсват от класната стая, поясни в интервю за “Хоризонт“ в предаването „Преди всички“  Женя Иванова от Български хелзинкски комитет (БХК), които стартираха кампанията „Обувката” в помощ на тези деца.

Благотворителна инициатива е с цел събиране на дарения под формата на обувки и учебни пособия за подрастващите от крайно бедните семейства в град Септември, обучаващи се в началното училище там.

Проблемът с липсата на обувки и достъпът до образование съществува в много населени места в страната и ние се надяваме, че началното училище в град Септември ще е едно от първите, на които ще помогнем чрез нашата кампания „Обувката“, допълни Иванова и поясни, че на 1-ви март от 11 часа в Червената къща в София ще се проведе дискусия, на която бъде представена официално и самата кампания.

Това е един много тъжен проблем, поясни Йорданка Николова, директор на началното училище в града, в което над 80% от децата са от социално слаби семейства:

Децата очакват с нетърпение даренията и най-вече се радват, че ще получат нещо, от което се нуждаят. Обувките могат да бъдат мотивация за идване на училище, защото в него децата получават много обич от своите учители, обясни още Николова.

Слушайте интервюто на сайта на БНР.