Омбудсман

Мая Манолова: Специализираните интернати трябва да се закрият в спешен порядък

admun Новини

„Държавата е длъжник на децата в интернатите, защото ги е лишила от детство, вкарвайки детството им зад решетките“. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова при представяне на доклада на Националния превантивен механизъм от извършени проверки и оценка на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища в страната.

Специализираните интернати трябва да се закрият в спешен порядък, а реформата в детското правосъдие да се извърши незабавно,

са основните изводи от изготвения доклад от екипа на Манолова

На конференцията бяха представени десет проблема във всички шест интерната, залегнали в доклада, който е изпратен до всички институции с отношение към тях:

1. Децата се въдворяват в интернатите въз основа на морално остарял нормативен акт – указ на 60 години. В него са залегнали простъпки, за които възрастните не носят наказателна отговорност. Децата обаче според указа се настаняват в интернатите заради просия, скитничество или бягство от домове за лишени от родителски грижи. Вместо да им се оказва помощ, те се пращат зад решетките, коментира омбудсманът.

2. Материалната база е изключително амортизирана, като част от нея също е на 60 години.

3. Учебният процес в интернатите е абсолютно неглижиран.

4. Персоналът е немотивиран. Мая Манолова обясни, че при посещението в интернатите са се срещнали хора, които си вършат работата с „душа и сърце“, но неизвестността около реформата демотивира и тях.

5. Няма ред и правила за полагане на трудова дейност. Според екипа на омбудсмана не е нормално в 21 век дете да няма джобни пари. И заяви, че „нормално е като нямаш пари за една вафла, просто да си я вземеш, може би“.

6. Насилието все още е проблем. В интернатите се прилагат нерегламентирани наказания, като момичета да бъдат изкарвани навън, на студено, само по бельо, наказаният да бъде лишен от ваканция или да почисти помещенията.

7. Няма правила и стандарти за равно третиране. На места проверяващите са видяли „къща на мечтите“, но са липсвали правила, според които едни деца да бъдат настанявани в нея, а други оставяни в мизерните условия на основната сграда.

8. Проблем е и медицинското обслужване. На места липсват лекарски кабинети. Кметовете са поели ангажимента такива да бъдат осигурени.

9. Настаняват се деца с тежки психически проблеми и заболявания, което не е допустимо.

10. Интернатите изпълняват социални функции, вместо възпитателни. Социални заради работещите места, които са заети от персонала и заради настаняването на деца от бедни семейства. Едно от децата е изпипвало панически страх от душ, защото не е било виждало, разказа омбудсманът.

Манолова заяви, че при проверка на интернатите екипът е попаднал на ситуация като от филма „Беднякът милионер“, при която дете печели 1 кг злато или 100 хил. лв. от билет на лотарията, но му бива отнет от един от служителите. По случая е сигнализирана прокуратурата.

В сряда в писмо до отговорните институции неправителствената организация Национална мрежа за децата настоя да се предприемат спешни действия за закрила на правата на децата в социално-педагогическите интернати и да се изготвят планове за тяхното закриване.

Омбудсманът припомни, че на България са отпуснати 9 млн. лв. по европейска програма за реформа е детското правосъдие и следва да се актуализират документите в областта. От екипа й предлагат още, след като бъдат закрити сегашните интернати, да бъдат изградени 28 резидентски центрове от отворен тип във всички областни градове и 4 от затворен тип за деца в проблем със закона.

Това е вторият доклад на Националния превантивен механизъм, първият е от 2014 г., който за разлика от сегашния е бил много по-общ и принципен.

Мая Манолова коментира и идеята на екоминистерството за въвеждане на такса „клошар“ като повече от абсурдна. И каза, че „2016-та година в България да ровиш в кофите е възможна перспектива на всеки един от гражданите.“ Това може да се случи на всеки един от нас, обясни още тя.

Омбудсманът представи и насоките на работа, които тя ще следва през новата 2016 година. Освен децата в домовете и необходимостта от спешна реформа в детското правосъдие, Манолова обеща да се ангажира и със социалното неравенство, което по думите й застрашава националната сигурност, както и да подкрепя гражданите в борбата с монополите. От екипа й подготвят кръгла маса за разговори за проблемите в столичната „Топлофикация“, като обмудсманът ще настоява за премахване такса сградна инсталация.

Източник: Дневник

Прочетете пълния текст на доклада на омбудсмана тук.

Научете повече за кампанията „Детство без решетки“, настояваща за незабавна реформа в детското правосъдие, и подпишете петицията още сега тук.