Директорът на УНИЦЕФ Антъни Лейк е на посещение в България по покана на Плевнелиев

Deca.bg Новини

Изпълнителният директор на Детския фонд към ООН – УНИЦЕФ – Антъни Лейк е на посещение в София до края на седмицата. Той е тук по покана на президента Росен Плевнелиев, с когото ще се срещнат в президентстовото тази сутрин, съобщи прессекретариата на държавния глава.
Президентът и изпълнителният директор на УНИЦЕФ ще обменят мнения по българския опит и ролята на организацията при изпълнението на политиките за децата, включително процеса на деинституционализация на деца и развитието на алтернативни социални услуги. Освен с президента той ще се срещне и с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин и ще посети Центъра за обществена подкрепа-София при Института по социални дейности и практики и Детския център за застъпничество и подкрепа в столицата.

Лейк иска да се запознае лично с напредъка, осъществен в страната в хода на Реформата на системите за грижа и закрила на детето. Той ще се застъпи пред властите в България за нуждата от устойчиви инвестиции в ранното детско развитие, особено за децата в неравностойно положение – децата с увреждания, отглеждани в институции и от ромската общност, съобщава и пресцентъра на българския офис на Детския фонд.Децата в България  все още са изправени пред редица проблеми. Тук са едни от най-високите нива на бедност и социално изключване в Европа и се наблюдават значителните неравенства между отделните групи в обществото, отбелязва организацията. В рамките на настоящата си Програма за сътрудничество 2013-2017, Детският фонд на ООН подкрепя правителството на България в изграждането на национален капацитет за ускоряване на социалното включване и намаляване на детската бедност; осигуряването на равнопоставен достъп на всяко дете до образование, здравеопазване и закрила – както и укрепване на системите за мониторинг върху правата на децата у нас.

Източник: Дневник