Пътят на децата в конфликт със закона

admun Новини

Мина* е момиче на 14. Не иска да се прибира у дома. Всъщност не знае какво е у дома. Социално-педагогическият интернат, в който се намира също не е неин дом. Тя е настанена там, защото е живеела с пълнолетен мъж. Това я прави дете в конфликт със закона или дете в риск.

В България няма единна система, която да се грижи и реагира адекватно спрямо тези деца. Мина е едно от тях, събирателен образ на много други.

Институциите са много, отговорността е разпръсната, контролът – нулев. Така наречените ВУИ-та и СПИ-та в по-голямата си част са превърнати в бунища за животи на млади хора, които са настанени там без срок. Без надежда и алтернатива.

Графиката (предоставена от Български хелзинкски комитет) показва различните институции и системи на закрила и на наказание. Тези в синьо-зелено са част от репресивната система, където попадат деца на всякаква възраст, извършили престъпление, както и деца между 14 г. и 18 г., заподозрени или разследвани за престъпления.

Тези в розово са част от системата за закрила, където попадат деца от нефункционални (и често крайно бедни) семейства, жертви на насилие или малтретиране, отпаднали от училище и пр. Въпреки че повечето престъпления от деца са извършени в резултат на сериозни проблеми в тяхната среда, България третира децата и в двете групи като престъпници.

Прочетете повече на сайта на Дневник.