Детската смъртност по света е намаляла наполовина, но е под целите на ООН

Детската смъртност по света е намаляла наполовина, но е под целите на ООН

admun Новини

 

Децата са два пъти по-малко вероятно да умрат преди петия си рожден ден сега, отколкото са били през 1990 г., според нов доклад, публикуван в сряда, но целите на ООН не са били изпълнени, предаде „Ройтерс“.

Почти половината от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст възникнат по време на първите на четири седмици, се казва в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и Организацията на обединените нации, а един милион бебета умират годишно в първия ден на живота.

„За да да намалим тази смъртност, трябва да се съсредоточим върху неонаталната смъртност“, каза Флавия Бустрео, помощник-генерален директор на СЗО.

Това прави критична ранната интервенция от медицински специалисти за справяне с асфиксия и сепсис, както и насърчаване на кърменето и ранните имунизации, каза Бустрео.

Докладът идва докато световни лидери се подготвят да се срещнат в Ню Йорк по-късно този месец, за да приемат целите за устойчиво развитие, нов план за действие за прекратяване на бедността.

Нови оценки сочат, че смъртността при децата под пет години е намаляла от 12.7 милиона годишно през 1990 г. до 5.9 милиона през текущата година, спадайки под 6 милиона за първи път.

Въпреки понижението обаче все още всеки ден умират 16 000 деца под петгодишна възраст.

На основата на тези данни УНИЦЕФ посочва, че 48 милиона деца на възраст до пет години са били спасени, откакто през 2000 г. правителствата се ангажираха да постигнат целта, определена от ООН.

Според УНИЦЕФ още 38 милиона детски живота могат да бъдат спасени, ако се ускори напредъкът към намаляване на детската смъртност.

Основна причина за смъртността при децата от тази възрастова група са преждевременно раждане, пневмония, усложнения при раждането, малария и сепсис. Близо половината смъртни случаи пък са свързани с недохранване.

Източник: mediapool.bg