Родители на деца с увреждания излизат на национално протестно шествие

Deca.bg Новини

На 3 април, ден след Световния ден за повишаване на информираността за аутизма и няколко дни преди Международния ден на здравето, родители на деца с увреждания излизат на пореден протест.

Повече от 10 организации от 10 града в страната ще подкрепят протеста в София с настояване за адекватна държавна намеса и подкрепа за семействата, отглеждащи дете или възрастен с увреждане, се казва в съобщение на неправителствените организации.

Родителите възразяват срещу действащите политики за децата с увреждания и техните семейства и липсата на единна система, която да осигури комплексна грижа за децата с увреждания, за да могат да достигнат до пълния си потенциал.

Част от исканията, които протестиращите родители на деца с физически увреждания, хронични заболявания и интелектуални затруднения ще отправят към отговорните институции за пореден път, са за:

– подобрен достъп до физикална, психологическа и социална рехабилитация;
– адекватно финансиране на лечебните процедури;
– опростяване и стандартизиране на критериите за оценка на ТЕЛК;
– закриване на неработещите държавни структури и подпомагане на работещите такива;
– специализирана индивидуална помощ и поддръжка, съобразени с нуждите на детето в масовото училище, за да се гарантира образованието му.

„Искаме достоен живот за децата с увреждания и техните семейства! Искаме възможности, а не ограничения, в дните, в които държавата твърди, че подготвя мащабни промени както в здравния, така и в социалния сектор“, се казва в писмото на родителите.

Националното протестно шествие ще тръгне от 11 часа от площад „Народно събрание“, като ще премине покрай министерство на труда и социалната политика, министерство на здравеопазването, министерство  на образованието и в 14 ч. ще приключи отново на площад „Народно събрание“.

В България липсва единна система, която да осигури на едно дете с проблем цялата здравна, социална, образователна грижа, от която то се нуждае, за да развие своя потенциал. Отговорността за осигуряване на рехабилитация, занимания с психолог, логопед и други специалисти най-често падат върху родителите, които се справят със собствени сили, с помощта на близки и със съдействието на дарителски инициативи, се казва в текста.

Отново родителите трябва да осигурят на детето си някакво образование, което рядко е съобразено с възможностите и талантите му. Обикновено децата с увреждане учат там, където ги приемат, или където има създадени условия за тях. Неправителствени организации от цялата страна и родители на деца с увреждания са изготвили и конкретни предложения към институциите.

Източник: Дневник