14 милиона деца са засегнати от конфликтите в Сирия и Ирак

Deca.bg Новини

12 Март 2015 г. Навършват се 4 години от началото на гражданската война в Сирия. Към днешната дата от ескалиращия конфликт в региона, вкл. в Ирак, са засегнати общо около 14 милиона деца, обяви Детският фонд на ООН – УНИЦЕФ.

С навлизането на сирийската криза в нейната пета година, ситуацията остава най-тежка за над 5,6 милиона деца, намиращи се непосредствено на територията на размирните зони. Това включва около 2 милиона деца, които живеят в региони на страната, отрязани от възможността за каквато и да било хуманитарна помощ заради продължаващите там боеве или поради други фактори, както и 2,6 милиона сирийски деца без възможност да посещават училище.

Други 2 милиона деца живеят като бежанци в Ливан, Турция, Йордания и други страни. Това е в допълнение на 3,6 милиона деца от уязвими общности в съседните държави, които дават убежище на сирийски бежанци – и на свой ред също страдат от ограничен достъп до образование или здравеопазване.

В същото време взаимообвързаната криза в региона, която се разпростря и върху територията на Ирак, вече принуди там над 2,8 милиона деца да напуснат домовете си, а много други са в безизходица в зоните, контролирани от въоръжените групировки.

„За най-малките деца, родени в последните години, тази криза е всичко, което са виждали през целия си живот. За подрастващите и младежите в Сирия насилието и страданието не само са белязали минало, но и оформят бъдещето им“, заяви Антъни Лейк, Изпълнителен Директор на УНИЦЕФ. Той допълни: „С навлизането на кризата в нейната пета година, все още има реалната опасност да станем свидетели на едно цяло „изгубено поколение“, попаднало в непрестанния цикъл на насилието – който би могъл да се прехвърли и върху следващото поколение деца на Сирия“.

Въпреки катаклизма, причинен от нестихващия конфликт, децата и младите хора демонстрират невероятен кураж и решимост. В поредица от истории, разказващи човешки съдби, УНИЦЕФ показва лицата на тези, засегнати най-тежко от конфликта. В интернет, на адрес childrenofsyria.info всеки може да се запознае с личности като 16-годишния Ала, който е напуснал дома си в разкъсвания от войната град Хомс, а днес продължава с образованието си, като в същото време помага и на за обучението на по-малките от него. Също така ще видите историята на 10-годишната Кристина, която живее в убежище в северната част на Ирак и помага на още по-малките от нея да учат уроците си, за да имат шанс децата за развитие на потенциала си въпреки конфликта.

Въпреки страданието, на което са били подложени, и въпреки очевидната неспособност на възрастните да сложат край на този ужасяващ конфликт – децата, засегнати от кризата, продължават да показват завиден кураж и решимост да изградят наново своите животи и да подобрят положението си“, каза още г-н Лейк. Той добави: „Наблюдавайки тяхната собствена решимост, ние нямаме правото да бъдем по-малко решителни в желанието си да им помогнем. Това, че те не се предават духом, ни задължава още повече да действаме бързо и смело“.

УНИЦЕФ призовава за дългосрочни инвестиции, за да бъдат посрещнати нуждите на децата и младежите; за да им бъде даден шансът и уменията да изградят за себе си едно по-стабилно и мирно бъдеще. Според Детския фонд на ООН подобни инвестиции трябва да включват:

1) Възможности за възстановяване и подобряване на образователния процес на децата и младежите, както и такива за отдих и смислени занимания в свободното време за подрастващите. Сирийците на възраст между 12 и 18 години са 5 милиона – те имат спешна нужда от изграждането на умения, които да им помогнат да се справят с живота си по-  нататък.

2) Формални и неформални обучителни възможности за децата, засегнати пряко от конфликта, както и сертифицирана система, която да гарантира и поддържа ученическия статус на    децата в училищна възраст.

3) Набор от услуги за уязвимите деца, в това число свидетелите и жертвите на насилие  – като психологическа подкрепа и социална помощ.

4) Заздравяване на образователните и здравните системи, както и методи за изграждане на умения за професия и препитание, особено в общностите, които са дали убежище на  бежанци – за да се гарантира, че всички деца, засегнати от конфликта, ще бъдат подкрепени.

Източник: УНИЦЕФ