Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим

Deca.bg Новини

Тази статия е част проекта „Родителски срещи в бар“, насочен срещу употребата на алкохол от деца, който включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас.

Да отгледаш и да възпиташ дете е една от най-трудните задачи в съвременния свят. Статистиките показват, че все повече деца посягат към спиртните напитки, притиснати от различни обстоятелства – лоша семейна среда, съревнование с връстници, ниска самооценка, достъп до информация… Това неминуемо води до сериозни проблеми в развитието им. И това са неща, които децата трудно ще разберат, а родителите невинаги знаят как да обяснят.

„Училище за родители: родителски срещи в бар“ е национална кампания срещу употребата на алкохол от деца, която започна преди повече от три месеца с неформални срещи в бар между родители, учители и психолози. Родителите харесват идеята за родителски срещи извън училището. Това е един от изводите, които кампанията очерта в края на миналата година. Тя е достъпна на уеб адресwww.predi18.org. Платформата помага с информационни материали, мрежа от партньорства, предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения.

Там можете да прочетете и наръчник на родителя „Малки разговори на големи теми“ – Как да говорим с децата си за алкохола, без да ги обидим, засрамим или отегчим. В книжката ще намерите техники и съвети как да проведете с деца между 10 и 12-годишна възраст този важен разговор на голяма тема.

Ето някои от тях:

1. Говорете с децата си навреме.
Това време е сега. Доказано е, че когато малките деца искат да разберат нещо, първо се обръщат към родителите си за информация. Станат ли обаче тийнейджъри, предпочитат да споделят и да научават неща от приятелите си, медиите и други източници извън семейството. Като родител имате невероятната възможност да говорите първи с детето си по темата и да го подготвите за света на големите, преди някой друг да е повлиял с чуждо мнение, грешни факти и истории без добавената стойност на вашия морал и принципи. Сега е моментът да се възползвате и да говорите с малките ученици за всички теми, които вълнуват Вас или тях.

2. Как да започнете разговор за алкохола?
Обикновено си представяме, че когато децата се почувстват комфортно, сами ще дойдат при нас и ще ни дадат възможност да отговорим на въпросите им. Това, обаче, не винаги се получава. Затова е абсолютно нормално, дори наложително, сами да започнете дискусия. Използвайте семейно събиране, гости при приятели, филм, репортаж или новина, снимка в списание, за да заговорите с детето си за алкохола. Коментирайте сцени, герои и техните действия, доброто и лошото. Задавайте въпроси на детето си „Съгласен ли си с това?“, „Какво мислиш за това“. Превърнете филма, списанието или шегата в посредник, от който двете страни се възползват, без да има неловки моменти.

Когато говорите с детето си, старайте се да използвате думи и език, който е достъпен за тях. Опитвайки се да обясните какво става, когато човек се напие, с думи като „алкохолизира“, „хоспитализира“, „делириум“, „превенция“ и подобни, по-скоро ще останете неразбрани. Най-добрата техника си остава: прости, ясни и къси думи, с които откровено и директно казвате това, което мислите.

3. Как да осигурите подходяща атмосфера?
Децата са готови да чуят отговорите ни само ако почувстват, че ние самите сме отворени за техните въпроси. Затова е важно да създадете такава атмосфера, в която детето да почувства свободата да зададе какъвто и да е въпрос на различни теми, без да се притеснява или срамува.

Как става това? Естествено, когато сте позитивно настроени и заредени с чувство за хумор. Докато пускате шеги и оставяте детето „да Ви се качи на главата“, то започва да се чувства все по-смело и свободно. Така децата се отпускат и стават откровени, защото нямат поставени ограничения.

Когато дете Ви зададе сложен въпрос, например „Какво е пияница?“, „Защо този чичко е заспал на бордюра“, „Татко, пиян ли е?“, никога не казвайте „Не знам“ или „Не ми се говори сега, изяж си супата“. Без значение колко сте заети или в затруднено положение, винаги отговаряйте на Вашите деца. Дори да не може да реагирате на момента, пробвайте с „Не знам точно, нека да проверим заедно“ или „Ммм, това е интересен въпрос, ще трябва малко да си помисля, за да отговоря“.

Не се притеснявайте да си признавате, когато не знаете нещо или нямате отговор. Децата приемат тези неща естествено, важно е да чувстват желанието Ви за съдействие.

4. Разкажете на децата си не само факти, но и лична история.
Първите уроци в живота на детето идват от неговите родители. Ето защо не трябва да изпускате тази възможност и да го оставите да разбере от някъде другаде нещата, които Вие първи може да му разкажете. Фактите не са достатъчни. Към всяка история, добавяйте и собствените си разбирания за живота, които смятате за ценност, както и Ваши преживявания и спомени.

За да е по-склонно детето Ви към разговор по темата, провокирайте го да зададе въпрос. Например: „С баща ти като бяхме студенти, на един купон той прекали с алкохола… Опс!“ – прекъсвате изречението с усмивка, сякаш сте се изпуснали. Детето ще Ви помоли да довършите историята и през смях ще му разкажете за истинските факти, които често са силно преувеличени в приятелските надлъгвания за алкохола.

Бъдете добър модел за подражание. Не посягайте към алкохолол пред децата си, когато сте ядосани или изнервени, за да не останат с впечатлението, че той е решение на житейски проблеми. Ако пиете алкохол, дръжте се естествено: не се крийте, консумирайте умерено. Децата Ви трябва да разберат, че алкохолът е част живота на зрелите хора – празник, вечеря, разпускане и други. Ако пък не пиете, обяснете на детето си защо не го правите, като изложите своето мнение и пътя, който сте извървели до този извод.

5. Бъдете естествени и спокойни.

Когато говорите с детето си за алкохола, направете го спокойно, без да предавате негативни емоции с настойническо изражение или подозрение с внезапно приятелски тон. Децата усещат всичко. Ако се колебаете в подхода, по-добре бъдете максимално откровени: „Знаеш ли, учителката ти посъветва всички родители да поговорим с вас за алкохола. Помогни ми, защото не знам какво точно да кажа. Ти какво знаеш за алкохола? Искаш ли да ме попиташ нещо?“

6. Обръщайте повече внимание на детето си.
Колко често се разсейваме да слушаме децата си, докато се оправяме за работа сутрин и си мислим за нещата, които имаме да отметнем през деня? Вечер пък бързаме да сготвим, да се приготвим за сън и обикновено нямаме сили за игри. Истината е, че това е проблем на повечето родители. Изключително важно е да намираме време да общуваме с децата си, на всяка цена! Времето, прекарано заедно е най-голямата инвестиция, която един родител може да направи за бъдещето на детето си.

Когато изслушвате детето си внимателно, ще добиете много по-добра представа какво вече знае и докъде може да стигне разговорът Ви. Например, ако детето Ви зададе някакъв неудобен въпрос като „Какво са шотове“, върнете му контравъпрос: „А ти какво мислиш, че е?“. От отговора му много по-добре ще се ориентирате колко знае и какво може да му разкажете на този етап. Ако загуби интерес да Ви слуша и поиска да си играе, спрете да говорите и продължете темата в друг ден.

Интересувайте се повече от Вашите малчугани, изслушвайте проблемите им или обикновените случки, които ги вълнуват, колкото и наивни или незначителни да Ви се струват. Поставяйте се на тяхно място и макар понякога да предвиждате какъв е краят на историите им, бъдете изненадани. Така Вашите деца се чувстват значими и специални.

7. Бъдете наистина честни.
Независимо на каква възраст е детето Ви, най-доброто, което може да направите за него, е да бъдете честни. Ако не отговаряме директно на въпросите на децата, може тяхното въображение да се погрижи за това и да останат с грешни впечатления. Не е нужно да влизате в много детайли, но не е добре и да оставяте големи дупки в диалога Ви, които детето само да запълни с различни асоциации и това да доведе до по-голямо объркване.

8. Бъдете много търпеливи.
В разговор, възрастните имат лошия навик да довършват изреченията на децата, да коригират или запълват думи в историите им. Постарайте се да потискате този импулс и да оставите малките да кажат това, което наистина мислят. Така, те сами ще достигнат до различни изводи и ще се чувстват комфортно, защото усещат, че разполагат с цялото време на родителите си.

9. Говорете отново и отново.
След като сте отворили темата за алкохола веднъж, добре е често, дори всеки ден, да добавяте още нещо към нея. Малките деца поемат информацията по-добре, когато е поднесена на малки порции през равен интервал от време. Може да питате детето си, какво си спомня от предишния разговор и така ще разберете дали има нещо, което не е успяло да осмисли добре или пък е останало с грешно впечатление.

За алкохола може да говорите навсякъде, не е нужно да сте на спокойствие вкъщи и да започвате разговора с тромавото „Ела за малко да си поговорим“. Дори рекламен билборд на бира е повод за малък разговор: „Гледай ги пък тези реклами, все по четирима мъже пият бири! Според теб бирата какво е? Знаеш ли, че…“ Така децата са много по-склонни да запомнят и да слушат, защото не е формален разговор или поредната лекция от мама и татко.

10. Търсете обратна връзка с учителите на децата си.
Ако понякога срещате съпротива или не знаете как да постъпите с вашето дете, обърнете се към учителите, те са фигури, които на този етап вдъхват респект на децата и имат обективен страничен поглед. В определни ситуации учителите могат да говорят с децата Ви вместо Вас или заедно да намерите решение на даден проблем. Не спирайте да търсите обратна връзка с тях.

Предложете на децата разнообразни активности, с които да запълват свободното с време. Предложете на детето си занимания, адекватни за неговата възраст. Помогнете му да постига успехи в тях, за да получи признание и да изгради здравословно самочувствие. Обяснете му, че алкохолът е за друга възраст, че „ако искаш, ще имаш време и за него. Но не сега. Сега е времето за толкова други вълшебни моменти, които си заслужава да запомниш“.

За да не се почувстват несигурно малки, а и за да не потърсят бърза еманципация, покажете на своите деца, че вече ги приемате като големи, че ги уважавате и им позволявате да поемат отговорност за собствените си действия.

Националната кампания срещу употребата на алкохол от деца „Училище за родители: родителски срещи в бар“ се провежда в партньорство с Агенцията за закрила на детето, с принципната подкрепа на Министерство на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат. Текстът на наръчника за родители е създаден от екипа на „Перно Рикар България“, Яна Алексиева – майка и психолог в асоциация „Родители“,Драгомир Симеонов – баща и журналист и Емил Джасим – учител и програмен директор на Центъра за образователни инициативи.

Източник: Дневник