Приемни семейства спасяват средно по 3 деца в риск всеки ден

Deca.bg Новини

Приемни семейства спасяват средно по 3 деца в риск всеки ден. През първото полугодие на годината при приемни родителите са били настанени 642 хлапета. Това са изоставени бебета, деца, жертва на домашно насилие или такива, които са били отглеждани в лоши условия. „Услугата приемна грижа се предприема само когато децата не могат да бъдат настанени при близки и роднини“, уточниха от социалното министерство. В края на юни 2178 деца живеят при непознати семейства вместо при биологичните си родители, информира Монитор.

Броят на временните майки и татковци, съгласили се да приютят чуждо дете, е 2160. В момента 473 от тях чакат в дома им да бъде настанено хлапе. Делът на професионалните приемни семейства, т.е. на тези, които ще грижат за дете срещу заплащане, е 20 пъти по-голям от този на доброволните майки и татковци.

„През първите 6 месеца на годината в регистъра са вписани 260 приемните семейства, 256 от които професионални“, обясниха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Професия приемен родител съществува от 2010 г., а за да могат кандидатите да я практикуват, е нужно обучение в центрове и фондации, доставчици на услугата. За отглеждане на едно дете професионалните приемни майки и татковци получават заплата от 435 лв. Ако се грижат за двама малчугани, сумата става 493 лв. Временните родители разполагат и с месечна помощ в зависимост от възрастта на детето, която варира от 195 лв. до 227 лв. Най-много професионални временни родителите има в Шумен, Търговище, Пазарджик.

„Това са регионите, в които безработицата е най-голяма. Доста пенсионери също стават приемни родителите“, обяснява Мария Иванова. На доброволен принцип сираче са приели 102 семейства, голяма част от които живеят в София, Пловдив и Габрово. Най-често това са хора, които са решени да помогнат на изоставено дете, с чиято история са се срещнали случайно, твърдят обучители на приемни семейства.

397 деца са били осиновени у нас от началото на годината до края на юли, показват данни на АСП. За сравнение през същия период на миналата година броят на хлапетата, намерили нов дом, намалява с 49. В момента нови мама и татко чакат 3248 деца, 863 от които са добавени в регистъра за осиновяване през първите 7 месеца на годината.

Именно заради много условия, които поставят кандидат-осиновителите, процедурите по осиновяване се бавят понякога с години. Междувременно броят на желаещите да приютят сираче расте. Към края на юли 1567 семейства са поискали да подслонят изоставено дете, като само от началото на годината в регистъра са вписани 557 кандидати.

Източник: Национална Мрежа за Децата