Гражданският сектор може да напусне фонда за лечение на деца

Deca.bg Новини

Неправителствените организации, Българският червен кръст и медиите ще напуснат обществения съвет на фонда за лечение на деца, ако предложените промени в правилника на структурата бъдат приети. Това обявиха на пресконференция във вторник представителите на гражданския сектор и медиите. Преди няколко дни Българският червен кръст (БЧК) съобщи в прессъобщение, че ще предприеме също такива действия.

Миналата седмица на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) се появи проект за промени в правилника на дейността на фонда. С тях се предлага молбите за финансиране да се гледат вече от комисия само от медицински специалисти. Представителите на неправителствения сектор, БЧК и медиите няма да имат право на глас, а ще отговарят за набирането на средства и популяризиране на дарителството. Предвидени са също промени в работата на фонда, които според гражданските организации могат да забавят и усложнят работата му и не са в интерес на болните деца и техните родители.

„Ако този правилник в този му вид бъде приет, ще напуснем обществения съвет“, категорична е Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум. Тя допълва, че решението им е с цел да не легитимират тези промени, ако те бъдат приети, и „да имаме свободата да се борим срещу тях отвън“. Величкова коментира, че от представителите на гражданския сектор се очаква да набират дарения, но да нямат контрол върху разпределянето на средставата във фонда, а така няма как да оправдаят доверието и очакванията на дарителите, които искат да знаят къде отиват парите им. „Броени дни преди оставката на правителството, Министерство на здравеопазването предлага промени, които изглеждат единствено като цензура и реваншизъм към гражданските организации и медиите“, категорични са от Българския дарителски форум. През годините точно представителите на неправителствения сектор в обществения съвет на фонда бяха тези, които сигнализираха за проблеми в работата на структурата и предлагаха мерки за подобрение.

На пресконференция миналата седмица председателят на работната група по новия правилник проф. Владимир Пилософ заяви, че промените се правят, за да се създаде „организация на работа за максимална ефективност“. Той допълни, че по проекта могат да се направят промени и че той самият не е съгласен с това общественият съвет да няма право на глас.

Четири години назад

Според Десислава Хурмузова от гражданска инициатива „Спаси, дари на…“ промените ще доведат и до увеличаване на разходите на фонда, защото към дейностите му се прибавя и заплащането на определени лекарствени продукти, без да е ясно за какви цени става въпрос и има ли ресурс за това.

Същевременно в доклада на здравния министър Таня Андреева за промените във фонда е записано, че те не предполагат актуализиране на бюджета му, въпреки че от общо 6 млн. лв. средства за 2014 г., вече са изразходени близо 5 млн. В новия правилник не се коментира и въпросът със заплащането на медицински изделия, което взима около 4 млн. лв. от бюджета на фонда, а би трябвало да е задължение на здравната каса. Именно представителите на гражданския сектор и медиите успяха да наложат някакви правила при изплащането на средства за медицинските изделия, въпреки съпротивата на държавните институции.

В новия правилник здравното министерство изненадващо не е регламентирало издаването на формуляр S2 за планово лечение в ЕС извън случаите на трансплантации. Този документ намалява значително цената на лечението в болници в ЕС и беше една от големите победи на екипа на фонда по времето на предишния му директор Павел Александров. „Връщаме се четири години назад“, смята Десислава Хурмузова и припомня, че с този формуляр цените за лечение падат два, три, а понякога и пет пъти. Според журналиста от БНТ Мария Чернева, която също е част от обществения съвет на фонда, „ще има завой към клиники извън ЕС, където лечението е по-скъпо“.

Десислава Хурмузова е забелязала още един важен детайл в новия правилник – комисията ще „предлага при необходимост максимални стойности за финансиране на съответните дейности със средства от фонда“, без да е ясно по какви критерии ще се случва това. Това може да се тълкува като нов опит за въвеждане на лимит при финансирането на лечението на децата, след като предишният такъв доведе до невъзможност за родителите на шест-месечно бебе да съберат нужните за операцията му пари и то почина.

Промени, замислени еднолично

Промените ще доведат до липса на прозрачност, а средствата са на данъкоплатците и е редно да се знае как се използват, коментира Нели Логофетова от Национална асоциация на децата с диабет. Тя вижда проблем и в това, че в правилника не са записани мандати на комисията и обществения съвет на фонда.

„Има някаква зловредност при вкарването на тези промени“, смята журналистът Мария Чернева. Според нея представителите на медиите не са били уведомявани навреме за заседанията на работната група, която подготви новия правилник. Това са „промени, замислени еднолично от неизвестен чиновник в Министерство на здравеопазването“, допълва Чернева. „Работната група заседаваше в бутиков състав“, потвърди и Милена Златкова от радио „Витоша“, която беше представител на медиите в работната група по проекта.

Промените в правилника се правят, за да се отклони вниманието от назначението на Ива Станкова за директор на фонда и от „безумията, които се случваха под нейното ръководство със закрилата на Таня Андреева“, коментира Йордан Петров от „Спаси, дари на…“. Ива Станкова е бивш депутат от БСП и беше назначена за директор на фонда от правителството на Пламен Орешарски. След идването й на власт работата на структурата забуксува, имаше забавени молби на деца и отново дарителски кампании за събиране на пари за лечение.

Според Петров новият правилник предвижда и усложнени процедури по подаване на документи за родителите на болните деца.

Членовете на обществения съвет от „Спаси, дари на…“, Български дарителски форум, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, Радио „Витоша“ и Български съюз на транспланираните днес са изпратили до Министерския съвет и Министерство на здравеопазванетовъпроси и възражения по проекта за нов правилник на фонда. В момента тече общественото обсъждане на проекта, който може да бъде приет на заседанието на правителството в последната седмица на юли (което трябва да е и последното преди оставката на кабинета).

Източник: Капитал

Автор: Люба Йорданова