„Тела в четвърти триместър“ и красотата на естествените промени в женското тяло при майчинство и кърмене

Deca.bg Новини, Публикации

Снимка след снимка, документален проект от САЩ подлага под въпрос социалните норми и общоприетите стандарти за красотата и значението на женското тяло. 4thTrimester Bodies Project („Тела в четвърти триместър“) е фотографска поредица, чиито субекти са наскоро родили или все още бременни майки и техните деца.

“Проектът съществува, защото жените сме съдени твърде сурово въз основа на външния ни вид. Съществува, защото понякога децата се раждат твърде скоро и защото понякога умират. Защото независимо как децата ни се появяват на света, трябва да бъдем горди. Защото сме красиви – с всички наши белези, разтягания и стрии.“

Това казва за документалната фотопоредица нейната авторка американската фотографка Ашли Уелс Джаксън. Тя е майка на три деца, едно от които мъртвородено. След усложнените обстоятелства при последното раждане и дълъг период на траур, Джаксън започва процеса на възстановяване от травмата като снима себе си. Така са поставени основите на това, което е днес 4th Trimester Bodies.

Проектът включва над 150 черно-бели снимки на майки,  облечени в семпло бельо и гордо позиращи със своите малки деца или непринудено показващи своя напреднал стадий на бременност. Образите не са обработвани по начин, който да прикрива целулит, стрии или закръгленост на корема и ханша. Напротив, снимките поставят акцент върху естествените белези на промяната на тялото, носещо или носило живот.

В една реалност пренаситена с манипулирани изображения, посланието е, че женското тяло е орнамент, декорация, която трябва да попада в точно определени норми. Проектът 4th Trimester Bodies оборва тази представа. Фотографиите заявяват категорично, че женското тяло не е нито пасивна украса, нито обект, който да бъде регулиран от субективни възприятия за приемливост и красота.

В началото планът е бил да се документират телата и историите на 100 жени в района на Чикаго, където живее Джаксън. Начинанието обаче се популяризира бързо и много жени се свързват електронно с Джаксън и нейната партньорка Лора Уилсън, заявявайки желание да участват в поредицата. Днес двете авторки имат амбицията да пътуват и до края на 2015 г. да запечатат портретите на 1500 майки от различни части на света.

4th Trimester Bodies Project |  Ashlee Wells Jackson 

Основателката на проекта Ашли Уелс Джаксън и малката ѝ дъщеря Нова (на 8 месеца)

Сестрата-близначка на Нова се казва Аурора и е спряла да диша в утробата на майка си. Нова обаче оцелява раждането и след няколко животоспасяващи операции днес расте като здраво дете благодарение на грижите на нейното семейството.

4th Trimester Bodies Project |  Ashlee Wells Jackson 

Елизабет Браун с нейния син Джоузеф (на 1 година)

Елизабет е майка ина Мейбъл Ан, която днес щеше да е на 8. Когато е бременна с нея, Елизабет е посъветвана от доктора си да направи аборт, защото не се очаква дъщеря ѝ да оцелее. Майката решава да не прекъсва бременността и да даде шанс за живот на детето си. Въпреки борбата си да живее, малката Мейбъл умира няколко месеца след раждането.

4th Trimester Bodies Project |  Ashlee Wells Jackson 

Дорен Одунси и дъщеря ѝ Аниса (на 11 месеца)

Дорен искала да има физически активна бременност, но сутрешната неразположеност провалила плановете ѝ през първите 4 месеца. Въпреки това, бременността ѝ преминала спокойно и безпроблемно. Родила в болница, въпреки първоначалните планове за домашно раждане. Надявала се да избегне упойки и обезболяващи, но се съгласява да приеме епидурална упойка заради тежките контракции и болки. Щастлива е, че е кърмила Аниса до последния възможен момент, в който е имала кърма – 6 месеца.

4th Trimester Bodies Project |  Ashlee Wells Jackson 

Джесика Фернандес и Езра (на 1 година)

На снимката Джесика е бременна с второто си дете, което се надява да роди в домашни условия, за разлика от раждането на Езра, което се е наложило да протече в болница.

4th Trimester Bodies Project |  Ashlee Wells Jackson 

Джаклин Уилямс и нейният син Холдън

Бременността на Джаклин протича без проблеми и тя дори успява да роди вкъщи по план. Сега младата майка е готова да се върне обратно в трудовия живот, докато таткото е напуснал своята работа, за да се посвети на грижи за детето им.

Източник: Български хелзинкски комитет

Автор: Калина Тодорова