Защо изоставят в институции децата с лицеви аномалии?

Deca.bg Новини

Всяко четвърто семейство, в което се ражда бебе с лицева аномалия, е било съветвано да го остави за отглеждане в институция. Препоръката добронамерено е давана на родителите от акушерки, гинеколози и медицински сестри. Всяка година в България се раждат около 120 деца с лицеви аномалии, които ако се лекуват адекватно, могат да водят пълноценен живот, разказва Росица Колева в “Денят започва“.

Гледайте репортажа на БНТ по темата тук.

Йорданка Маркова е майка на дете с вродена лицева аномалия. И тя като мнозина други в деня на раждането чува страшни думи от медиците.

„Първото нещо, което ми казаха, когато се роди моето дете беше: Защо не сте го махнали?!”, разказа Йорданка.

И до днес Йорданка и синът й продължават да се сблъскват с неразбиране и дори жестокост от околните. Положените усилия в лечението обаче се отплащат.

„Достигнахме с мойто дете до едно добро развитие, защото той се оказа човек, който иска да се изявява на сцена, който иска да печели награди, който пее страхотно”, каза Йорданка.

У нас, за разлика от останалите европейски страни, държавата поема единствено разходите по хирургическата операция на децата, родени с лицеви аномалии. За успешната им интеграция в обществото обаче те се нуждаят задължително от помощта на логопеди, ортодонти, често и психолози.

„Искаме да променим статистиката, да има по-малко изоставени деца и тяхното лечение да е по-правилно”, каза хирурга проф. Юрий Анастасов.

В клиниката на проф. Анастасов в Пловдивската университетска болница се извършват близо 90% от операциите на деца с лицеви аномалии. От там се надяват, ако държавата подсигури допълнителни средства, те да бъдат насочени към подобни отделения, а не – разхвърляни по болниците из цялата страна.

Източник: БНТ