148 са приемните семейства във Варнa

Deca.bg Новини

148 приемни семейства са вписани в регистрите на Регионалната дирекция за социално подпомагане (РДСП) във Варна. 6 от тях са доброволни, останалите 142 професионални. Това стана ясно на прескоференция на регионалната администрация за социална подкрепа, съобщава в. „Черно море“.

През първите 3 месеца на годината са утвърдени нови 21 професионални приемни семейства. За периода септември 2012 г. – март 2014 г., през който функционира комисията по приемна грижа към РДСП, са проведени общо 17 заседания и на тях са одобрени общо 114 приемни родители. Отказите са 8, като причините са свързани с липсата на личностни качества, разказа Димитричка Кънчева, директор на РДСП Варна. През този период са заличени 19 приемни семейства, като 14 от тях са поискали това да стане заради лични причини. В 2 от случаите причината е становище от отделите за закрила на детето, че родителите не могат да се справят с грижите за детето. 3 от заличените приемни семейства са напуснали Варненска област и са се установили в други региони на страната.

Общо 16 деца са осиновени през първото тримесечие на т.г., допълва Димитричка Кънчева. Повечето са от ромски произход. 13 от тях са намерили своите родители у нас, 3 (с увреждания) – в чужбина. 9 от осиновените деца са били настанени в институции, а 7 в приемни семейства.

Източник: в. „Черно море“