Ученици от цяла България ще пишат „Писма за права” по случай Международния ден на правата на човека

Deca.bg Актуално от БХК, Прессъобщения

Между 3 и 16 декември 2013 г. над 600 ученици от цялата страна ще пишат писма на подкрепа до хора, чиито човешки права са тежко засегнати. Така повече от петнадесет училища ще отбележат 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Инициативата е част от международната ежегодна кампания „Писма за права” на правозащитната организация Амнести Интернешънъл (Amnesty International). От дванадесет години насам, всеки декември стотици хиляди хора по света пишат до някого, когото никога не са срещали. Те пращат писма в солидарност с хора, чиито човешки права са били потъпкани. Пишат и до правителства. Едно писмо може да бъде игнорирано, но хиляди писма, призоваващи за уважение на човешките права, не могат да се отхвърлят така лесно.

Хора от поне 77 държави участваха в „Писма за права” 2012. Хора от Исландия до Индия, от Барбадос до Буркина Фасо изпратиха рекордните 1,9 милиона писма, SMS съобщения, подписи, туитове и картички. Сред постигнатото от тях бе освобождаването на активист от Индия държан в затвора 29 месеца, както и изпращането на безценното послание на подкрепа на засегнатите и техните семейства.

Тази година казусите са дванадесет, а засегнатите права варират от свободата на изразяване и правото на жилище до правото на защитеност от дискриминация и престъпления от омраза.

В България „Писма за права” 2013 се координира от Българския хелзинкски комитет. Освен ученици, в нея ще се включат и младежки центрове, студенти, активисти и заведения. Повече информация за кампанията и начините за участие можете да намерите тук.

Първото събитие от “Писма за права” 2013 е предвидено за днес, 3 декември, в рамките на откриването на ЛГБТ АРТ ФЕСТ в Център за култура и дебат „Червената къща“ в София. В къта на „Писма за права” може да бъде подписана петицията на Амнести за разследване на насилието срещу беларуския ЛГБТИ активист Ихар Циханюк, който е бит от служители на реда, след като се опитал да основе правозащитна ЛГБТИ организация, по което никой досега не е подведен под отговорност. Посетителите ще могат и да изразят солидарността си с директно писмо до Циханюк. Повече за София ЛГБТ арт фест – тук и тук.