Откриване на изложба “1300 грама” – в подкрепа на кампанията “Децата ни не са биологичен отпадък”

Deca.bg Актуално от БХК, Прессъобщения

Снимките представят родители, преживели загуба, и предмети, свързани с тази загуба. 1300 грама е средното тегло на бебетата, на които е посветена изложбата.

 

Уважаеми колеги и приятели,

Заповядайте на официалното откриване на изложбата „1300 грама“ – утре, вторник, 05 ноември, от 19 ч. в +това на ул. “Марин Дринов” 30, София. 

„1300 грама“ е фото проект на Веселина Николаева в подкрепа на кампанията “Децата ни не са биологичен отпадък”, организирана от Български хелзинкски комитет (БХК) и Фондация „Макове за Мери“.

В България всички мъртвородени или починали непосредствено след раждането си бебета на практика стават собственост на болницата, която ги изгаря като “биологичен отпадък”, заедно с други болнични отпадъци. Родителите не могат да получат урна с праха на бебето си или гробно място, което да посещават – изключително важен момент от процеса на скърбене.

Снимките представят родители, преживели загуба, и предмети, свързани с тази загуба. 1300 грама е средното тегло на бебетата, на които е посветена изложбата.

Портретите на Веселина Николаева са инциирани от вярата й в естественото право на родителите да се сбогуват с децата си по хуманен и достоен начин.

 

***

На 13 юни 2012 г. БХК, Фондация „Макове за Мери“ и 12 други неправителствени организации стартираха кампания за постигане на законодателни промени, които да преустановят тази нехуманна практика и да направят кремацията или погребението на мъртвородените бебета възможно. През 2013 година датата 13 юни беше обявена от двете организации за Ден на перинаталната загуба.

До момента са постигнати положителни становища от всички релевантни министерства за промяна на Закона за гражданската регистрация (ЗГР), правеща възможно погребването и кремацията на мъртвородените бебета. Тъй като с падането на правителството преди няколко месеца пропадна и гласуването на промяната в ЗГР в парламента, това следва да се случи в настоящото Народно събрание.

Организаторите са стартирали онлайн петиция, която настоява за спешно приемане на промените. Всеки гражданин, съпричастен с каузата, може да я подкрепи на адресhttp://www.peticiq.com/sprete-izgarianeto-na-myrtvorodenite-bebeta. През изминалата година над 2000 души изпратиха писма до министрите на здравеопазването и правосъдието, с искане за незабавна промяна на нехуманната практика.

 

***

Веселина Николаева (1976) е фотограф, получила професионалното си образование в Холандия и работи на свободна практика от 2001 г. Работите й са включени в самостоятелни и групови изложби, както и международни фестивали. През 2004 издава първата си книга BABA, за която получава наградата Grand Prix на 4ти Международен фестивал по фотография в Лодз (PL), последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрид (ES) и наградата Сребърна Камера на Canon през 2005 г. в Амстердам (NL). От тогава Веселина Николаева публикува School no 7 (2007) и Simply a Line (2009), която е номинирана за най-добра книга на Dutch Doc в Холандия през 2010 г.

 

Повече за фотографа: www.vesselinanikolaeva.com 

За допълнителна информация по кампанията: http://poppies-for-mary.org/