Осемдесет общини изграждат центрове за настаняване на деца

Deca.bg Новини

Осемдесет общини в страната изграждат центрове за настаняване на деца от семеен тип, каза днес във Варна Бисер Спиров, национален представител на фондация „Лумос“ за България, цитиран от БТА. По думите му ще бъдат изградени общо 139 къщи, в които ще живеят малчуганите след извеждането им от социалните домове, където са в момента.

Във Варна Бисер Спиров участва в интерактивен семинар за създаване на планове за действие за трансформиране на услугите за деца в регионите Варна и Добрич. Той уточни, че фондацията е направила анализ на състоянието в двете области. Според Спиров данните показват, че през последните 5 години децата, настанени в институции, намаляват, но и в двата региона има нужда от повече алтернативни структури и услуги, които да подкрепят малчуганите и семействата в риск.

Най-добрите варианти за изоставените деца е те да бъдат настанени в приемни семейства, да бъдат осиновени или настанени при роднини и близки, каза Спиров. Според него обаче реинтеграцията на малчуганите не трябва да става на всяка цена, а след сериозна психологически подготовка както на детето, така и на възрастните, които ще се грижат за него.

Източник: Дневник