БХК пита здравния министър относно притеснително назначение в дом за деца

Deca.bg Актуално от БХК, Прессъобщения

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева относно назначението на д-р Маргарита Джурелова на длъжността директор на Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) „Св. Иван Рилски“ в София.

От години БХК извършва системен мониторинг на детските институции. Досегашните наблюдения на организацията върху грижата за деца в ДМСГД „Св. Иван Рилски“ сочат, чe през годините, когато е била директор на детския дом, д-р Джурелова не е показала необходимите знания и умения в специализираната грижа за децата. Обезпокоително дефектен се оказва и опитът й в (не)прилагането на утвърдени национални и международни стандарти в грижата за деца. Специални проверки на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) също са констатирали многократно нарушения по отношение качеството на грижа за децата от ДМСГД, се посочва в писмото на БХК до министъра на здравеопазването. В резултат на проверките на ДАЗД и други компетентни органи е имало повдигнати обвинения.

Последният случай, който е изключително тревожен, е от 2011 г. и засяга дете на възраст 2 години и 8 месеца – Д.Р. По данни на организацията това е бил и поводът за пенсионирането на д-р Джурелова.

Д. живее в ДМСГД „Св. Иван Рилски“ от ноември 2000 г. до август 2004 г. На 21 юни 2003 г. детето постъпва в болница „Пирогов“ в София с почерняла длан. Не е ясно колко време е престоял със завързана за леглото ръка. Четири дни по-късно го оперират – режат дясната ръка до китката. Няколко дни по-късно лекарите правят втора ампутация – този път до лакът. Така за десет дни детето преживява две ампутации. Д. има ляв тип хемипареза, т.е. е ампутирана единствената му ръка, с която е можел да си служи. Наказани за некротизиралата ръка на Д. няма. Две санитарки и една медицинска сестра са уволнени през 2003 г. С присъда от 13.12.2007 г. на Софийски районен съд и трите са признати за невиновни по повдигнатото обвинение.

БХК иска от здравния министър информация за мотивите за новите назначения в системата на ДМСГД, и по-конкретно това в ДМСГД „Св. Иван Рилски“. Организацията моли и за информация относно основните намерения на новото ръководство на МЗ в посока деинституционализацията на детските домове за деца от 0 до 3 години.

БХК ще продължи да подава информация към медиите по тези въпроси.