ПОЗИЦИЯ на БХК относно възстановяването на Иржина Костова като директор на ДМСГД-Плевен

Deca.bg Актуално от БХК, Прессъобщения

До:

Десислава Атанасова

Министър на здравеопазването на

Република България

Копие:

Калин Каменов,

Председател на

Държавната агенция за закрила на детето

Копие:

Списък с медии

ПОЗИЦИЯ

на Българския хелзинкски комитет

относно възстановяването на Иржина Костова 

като директор на ДМСГД-Плевен

Уважаема г-жо Атанасова,

Българският хелзинкски комитет с тревога научи, че бившият директор на Дома за медико-социални грижи за деца (0-3 г.) в град Плевен Иржина Костова предстои да бъде възстановена на работа.

Това се случва след решението на Плевенския окръжен съд от 7 декември 2012 г., който обявява уволнението за незаконно и го отменя.

Считаме, че решението на съда идва заради неадекватните мотиви, с които г-жа Костова е уволнена през декември 2011 г. – като например това, че децата са нямали избран личен лекар, че не са консултирани от лекар по дентална медицина, че са нямали план-програма за лечението си.

Напомняме, че по време на управлението на Иржина Костова в дома в Плевен са проведени множество проверки, в това число и от Държавната агенция за закрила на детето, които са установявали изключително тревожно ниско ниво на грижа в заведението. По време на последната проверка, разпоредена именно от МЗ, беше установено, че в дома за година и половина са починали 18 деца. Бяха констатирани огромна липса на грижа, тежка занемара, недохранване. В този дом има деца-скелети – например В., която на 11 години тежи под 5.6 килограма или П., която на 16 години тежи 8.6 кг. Състоянието на тези деца не е такова заради техните увреждания, както сме свикнали да чуваме, а заради липсата на адекватна грижа, и скокът в развитието, който те правят в първите месеци след като намерят семейства, го доказва.

По време на управлението на Иржина Костова, както констатира БХК и адв. Антония Владимирова, децата с увреждания в ДМСГД Плевен, независимо от възрастта им, се хранят със стари зелени бирени бутилки, с биберон, чийто отвор е почти колкото нокътя на възрастен, което води до често давене при хранене. В сигнала си по повод състоянието на дома, адв. Владимирова сигнализира също така, че никой не прави опит да храни с лъжичка децата над тригодишна възраст; децата се хранят с течност, наподобяваща по вид, мирис и вкус на препечено брашно, смесено с вода; децата се хранят в легнало положение, на гръб, като биберонът им се напъхва в устата, а течността започва да се лее в гърлата им и да изтича около главите им, водещо до давене; памперсите се сменят веднъж, най-много два пъти в денонощието; цялото си време децата прекарват легнали в леглата, не се правят опити да бъдат раздвижвани, да се играе с тях, да се комуникира с тях, да бъдат учени на елементарни, подходящи за възрастта им, умения и познания. По време на проверката си през септември 2011 г. ДАЗД констатира случаи, при които децата системно са държани в леглата си, изцапани до главата с урина и изпражнения. Констатирано е, че при всички прегледани смъртни случаи в дома в периода от 2005 г. до 2011 г. е налице „хипотрофия“ (недохранване) в различна степен, до „кахексия“ (патологично измършавяване). ДАЗД констатира и случаи на настъпване на смърт вследствие на аспирация на стомашно съдържимо довела до механична асфиксия, както и че няма данни на рискови деца да е бил въвеждан специален режим на хранене с оглед превенция на заболявания и смърт. Проверката на ДАЗД установява, че живите деца в едно от отделенията за деца в увреждания са с хипотрофия до кахексия и тежки контрактури на крайниците.

Решението на Плевенския окръжен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд в едномесечен срок. В случай, че г-жа Костова все пак бъде възстановена на работа като директор на ДМСГД-Плевен, настояваме за незабавното преразглеждане от МЗ на възможността тя да продължи да управлява това заведение.

Смятаме, че предвид горните констатации, връщането на бившия директор на работа представлява сериозен риск за здравето и живота на децата, настанени в ДМСГД-Плевен.

Разчитаме на бързата ви и адекватна реакция.

 

С уважение,

Красимир Кънев,

Председател на Българския хелзинкски комитет